Θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

2 Ιουνίου 2019

Κοιτώντας κανείς πίσω τα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρεί την μεγάλη αλλαγή στο εσωτερικό του σημερινού κυβερνώντος κόμματος.

Είναι πραγματικά αυτή μια αλλαγή ιδεολογίας και πολιτικής; Είναι η προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα; Ή μήπως είναι απλά η εφαρμογή του κυρίαρχου ένστικτου της κυβέρνησης χωρίς κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο που την ονομάζουν αυθαίρετα «προοδευτική συμμαχία»;

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες για να πάρει την εξουσία, μετά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο διαπραγμάτευσης και το δημοψήφισμα κατάφερε να ξηλώσει όλη την ηγετική ομάδα του κόμματός του, τοποθετώντας τους φίλους του σε όλες τις θέσεις κλειδιά. Από την άλλη διόρισε με τη λίστα τη μισή κοινοβουλευτική του ομάδα από ανθρώπους που ήταν άγνωστοι στην πολιτική ζωή του τόπου και ξαφνικά βρέθηκαν βουλευτές.

Από εκεί και πέρα ξεκινάει μία πορεία που ως μόνο στόχο έχει την διατήρηση στην εξουσία με κάθε τρόπο. Το «Go Back madam Merkel» έγινε «YES MAN», περνώντας όλα όσα δεν τόλμησε κανείς να περάσει τόσα χρόνια. Τι να θυμηθεί κανείς, το υπερταμείο που υποθήκευσε όλη την δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, τις ιδιωτικοποιήσεις στη μισή τιμή από ότι είχαν συμφωνηθεί, την διάλυση του τραπεζικού συστήματος, την καταιγίδα σε αύξηση φόρων και εισφορών, την μείωση των συντάξεων. Σίγουρα αν απορυθμίσουμε πόσα μέτρα πέρασε αυτή η κυβέρνηση -που άλλες δεν διανοήθηκαν να αγγίξουν- θα χρειαστεί να γράφουμε για ώρες. Προφανώς και όλα αυτά δεν μπορούν να αποτελούν μια «προοδευτική συμμαχία», αλλά μια «συμμαχία εξουσίας».

Αυτή είναι και η μόνη «ιδεολογία» που ενώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει εξελιχθεί σε μόρφωμα, απορροφώντας ότι παλαιό και διεφθαρμένο αποτίναξαν από πάνω τους τα παραδοσιακά κόμματα.

Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει ο κ. Τσίπρας (ένα από τα πολλά) είναι ότι τέτοιου είδους μορφώματα μπορούν να στηριχθούν μόνο σε καθεστώτα τα οποία διατηρούν την εξουσία συνεχώς και δεν είναι και τόσο δημοκρατικά…

Δυστυχώς για αυτόν στην Ελλάδα η δημοκρατία έχει ισχυρά θεμέλια και οι Ευρωεκλογές ήταν η πιο ηχηρή απάντηση ότι ο κόσμος βαρέθηκε το ψέμα και θέλει πλέον έναν υπεύθυνο πολιτικό, όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα λέει αλήθειες και θα έχει βαθιά πίστη στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Μετά και τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τα πάντα. Ήδη φαίνεται να χάνει όλες τις περιφέρειες ανά την Ελλάδα, σχεδόν όλους τους δήμους, ενώ σε λίγες μέρες από τώρα θα χάσει και την κυβέρνηση. Τότε είναι που όλοι αυτοί που τους ενώνει τώρα η εξουσία, θα χάσουν τον συνδετικό τους κρίκο. Τότε είναι που θα προσπαθεί ο καθένας να σώσει το τομάρι του, που θα κατηγορεί ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί τον κ. Τσίπρα για τα σκάνδαλα που θα αποκαλυφθούν.

Και τότε είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί την μεγαλύτερη του ήττα. Μια ήττα που πιθανότατα θα επιστρέψει τον σύριζα στις ρίζες του και στο 3% εάν δεν τον διαλύσει ολότελα.

Δείτε το άρθρο στο site Liberal.gr «Θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Διαβάστε επίσης…

Με τη μαζική συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέξαμε σήμερα τη Μαρία Συρεγγέλα, νέα Γραμματέα της παράταξής μας.

Με τη μαζική συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέξαμε σήμερα τη Μαρία Συρεγγέλα, νέα Γραμματέα της παράταξής μας.

Με τη μαζική συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέξαμε σήμερα τη...