Συνέντευξη στην εφημερίδα Ανατροπές

19 Απριλίου 2023

Κύριε Βρεττάκο, όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου 2023, τέσσερα χρόνια σχεδόν έπειτα από τις προηγούμενες. Η παρούσα Κυβέρνηση ολοκληρώνει, έτσι, μια θητεία, στη διάρκεια της οποίας συνέβησαν πολλά, κατά γενική ομολογία. Πως αποτιμάται σήμερα, εν όψει των εθνικών εκλογών το κυβερνητικό έργο;

Πρώτα από όλα, η ίδια η Κυβέρνηση έχει παρουσιάσει κατά περιόδους απολογισμούς της πορείας του κυβερνητικού έργου, ως ένα στοιχείο πληροφόρησης όλων των πολιτών και λογοδοσίας προς αυτούς.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κωδικοποιεί συχνά τα πεπραγμένα κατά τη διάρκεια της παρούσας κυβερνητικής θητείας, συνδέοντάς τα μάλιστα με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο πριν τις εθνικές εκλογές του 2019, υπό το σύνθημα «Το είπαμε, το κάναμε».

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει να επιδείξει πυκνό και ευρύ έργο σε όλα τα πεδία που αφορούν τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία, την καθημερινότητα και τον πολίτη. Από τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και τη μείωση της φορολογίας έως την προώθηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τη δυναμική της παραγωγικής βάσης της εθνικής οικονομίας, από την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης έως τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, από την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα έως πλήθος παρεμβάσεων σε τομείς όπως η παιδεία, η ενέργεια και η κοινωνική πολιτική – μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια αλληλουχία κρίσεων – μεταναστευτικό, όξυνση ελληνοτουρκικών σχέσεων, πανδημία, κρίση πληθωρισμού, γεωπολιτικές εντάσεις, κρίση στις τιμές της ενέργειας. Σε όλες τις περιπτώσεις κινήθηκε δραστικά και αποτελεσματικά, ακόμα και χωρίς να είναι ξεκάθαρο τί πρέπει να γίνει ή τις επιπτώσεις έχει, μεριμνώντας πάντα για τους πιο εκτεθειμένους και στηρίζοντάς τους στην πράξη.

Επομένως, ο απολογισμός της Κυβέρνησης έχει θετικό πρόσημο και πάει την Ελλάδα Μπροστά. Τα χρόνια αυτά έγιναν πολλές αλλαγές σε πολλούς τομείς και πεδία, που όλες τους συγκλίνουν σε μία κοινή πορεία προόδου της χώρας μας. Η πρόοδος αυτή ήρθε σε σύνδεσή με τις εξελίξεις και τις τάσεις που λαμβάνουν χώρα διεθνώς σήμερα, ακόμα και με κατά γενική ομολογία δύσκολες συνθήκες.

 

Εσείς θα είσαστε εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ Πειραιά. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια ήσαστε υποψήφιος και στις εθνικές εκλογές του 2019, όπου πήγατε πολύ καλά, καταλαμβάνοντας τη θέση του πρώτου επιλαχόντα. Τί προσδοκάτε από τη δεύτερη αυτή υποψηφιότητά σας;

Είναι αλήθεια πως συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Πειραιά στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019. Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία, στα 32 χρόνια μόλις. Οι συμπολίτες μου με αγκάλιασαν και μου έδωσαν ένα σημαντικό αριθμό σταυρών (10.471), που με έφεραν στην 3η θέση.

Όμως οι εκλογές του 2019 μου προσέφεραν κάτι πολύ πιο σημαντικό, και αυτό είναι ένα μάθημα για τη σημασία που έχει η κατανόηση των αναγκών της κάθε περιοχής και της τοπικής κοινωνίας, και η διάθεση να συμβάλλουμε στην ικανοποίησή τους.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα δεν σταμάτησα ούτε στιγμή να έρχομαι σε επαφή με πολίτες από τους Δήμους και τις γειτονιές της Β’ Πειραιά, της περιοχής όπου και εγώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω μέχρι και σήμερα.

Άκουσα τους προβληματισμούς, τις αγωνίες και τις ελπίδες τους, τους εξήγησα πτυχές του κυβερνητικού έργου που ίσως δεν τους ήταν ορατές, και σε πολλές περιπτώσεις μετέφερα προβλήματα και ανάγκες στην κεντρική κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς, διεκδικώντας επίλυσή τους.

Κάτι λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά, έχω την τιμή, ύστερα από απόφαση του Προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, να τίθεμαι εκ νέου στην κρίση των συμπολιτών μου, ζητώντας την εμπιστοσύνη τους, ώστε ακόμα πιο δυνατός να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω εδώ και χρόνια: να αγωνίζομαι για την περιοχή μου, για να προχωρήσει προς τα εμπρός και προς το μέλλον. Γι’ αυτό εξάλλου και το κεντρικό μου μήνυμα είναι Μπροστά για τη Β Πειραιά.

 

Θα θέλατε να μας πείτε εάν εκλεγείτε ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις ως αναφορά το Νησί της Σαλαμίνας;

Η Σαλαμίνα είναι το στολίδι της περιφέρειας μας, το μεγαλύτερο νησί του αργοσαρωνικού που καταλαμβάνει περισσότερα από 96 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τεράστια Ιστορία που ξεκίνα από τα αρχαία χρόνια και επεκτείνεται μέχρι την σύγχρονη παράδοση, που είναι ακόμα ζωντανή.

Παρά τα τεράστια πλεονεκτήματα το νησί σήμερα χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να πάρει τη θέση που του αξίζει. Εγώ προσωπικά οραματίζομαι τη Σαλαμίνα ως ένα σύγχρονο τουριστικό προορισμό, με υποδομές, πολιτιστικά κέντρα, κανόνες που θα εφαρμόζονται από όλους, με υποδομές υγείας που να ανταποκρίνονται στον πραγματικό πληθυσμό όσων διαμένουν, με ασφάλεια παντού, με γεγονότα που θα ακτινοβολούν παγκόσμια.

Έχω την πεποίθηση ότι για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε από τα μικρά, από τα απλά, τα καθημερινά και σταδιακά να οδηγηθούμε στα πιο μεγάλα.

Στο πλαίσιο αυτό θέλω να δεσμευτώ ξεκάθαρα ότι θα κρατήσω το Πολιτικό μου γραφείο στη Σαλαμίνα ανοιχτό και μετά από τις εκλογές. Θα είμαι κοντά στο νησί και τα προβλήματα του, αντιμετωπίζοντας τους πολίτες όχι σαν ψηφοφόρους, αλλά σαν ανθρώπους. Με ειλικρινή προσπάθεια θα δώσω μάχη για να λύσουμε μαζί τα μικρά άλλα και τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν.

Άλλη μια δέσμευση είναι να αγωνιστώ σε κυβερνητικό επίπεδο για να έρθουν νέοι πόροι στο Νησί, να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση για να αναβαθμιστούν οι υποδομές συνολικά, ξεκινώντας από την Υγεία, την Ασφάλεια, το οδικό δίκτυο, την ολοκλήρωση των έργων υποδομής.

 

Θα θέλατε να μας πείτε έναν δικό σας στόχο για τη Σαλαμίνα

Ένας προσωπικός μου στόχος, που τον μοιράζομαι για πρώτη φορά, και σχετίζεται με το νησί μας είναι η διοργάνωση ενός διεθνούς Συνεδρίου Γεωπολιτικής & Ασφάλειας, στα πρότυπά του οικονομικού «Delphi Forum».

To «Salamis Forum» θα είναι διεθνές συνέδριο που θα γίνεται στο νησί με στόχο να προσελκύσει διπλωμάτες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων απ’ όλο τον κόσμο, υπουργούς άμυνας και εξωτερικών καθώς και αρχηγούς κρατών, ώστε να συζητούν για κάποιες μέρες τον χρόνο τα θέματα Γεωπολιτικής και Ασφάλειας, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ένα γεγονός που θα ακτινοβόλα σε όλο τον Πλανήτη φέρνοντας την Σαλαμίνα εκεί που της ανήκει: στο προσκήνιο των εξελίξεων. Αυτή την πρόταση την δουλεύω στο μυαλό μου πολύ καιρό και το επόμενο διάστημα θα την παρουσιάσω με λεπτομέρειες.

Είναι όμως ένας στόχος, που αν με επιλέξουν οι πολίτες, να είμαι αύριο στο κοινοβούλιο, θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να γίνει πραγματικότητα.

 

Ποια είναι η γενική εκτίμησή σας για τις εκλογές που έρχονται σε λίγες βδομάδες; Οι πολίτες θα στραφούν σε μικρότερα κόμματα, ώστε με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν την οργή τους ή την απογοήτευσή τους, όπως λέγεται, προς τα κόμματα εξουσίας;

Οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από εμάς, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνθέτουμε το καλώς νοούμενο πολιτικό σύστημα. Απαιτήσεις να δίνουμε απαντήσεις στα προβλήματά τους, στις κάθε είδους αγωνίες, τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους. Στο τέλος της ημέρας αυτό είναι το στοιχείο που επιζητούν οι περισσότεροι από τα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, και βαραίνει αυτό σε ένα μεγάλο μέρος στην εκλογική τους συμπεριφορά.

Σίγουρα βλέπουμε παντού γύρω μας πως ακόμα επιβιώνουν πρακτικές και λογικές που μας κρατάνε πίσω και μας απογοητεύουν. Σίγουρα βλέπουμε πως σε αρκετούς τομείς τα πράγματα δεν προχωράνε όπως θα έπρεπε, και απέχουμε ακόμα σημαντικά από το να θεωρούμαστε «Ευρώπη». Σίγουρα έχουν, λοιπόν, δίκιο πολλοί από τους συμπολίτες να αισθάνονται οργή και απογοήτευση, για πολλούς λόγους.

Έχουν, όμως, και την ικανότητα να αξιολογήσουν αποφάσεις που πάρθηκαν, κινήσεις και πράξεις που έγιναν καθ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια, και να κρίνουν εάν και κατά πόσον αυτές συμβάλλουν πράγματι στη βελτίωση των πραγμάτων και την αντιμετώπιση όσων μας ενοχλούν.

Στη βάση αυτή, πεποίθησή μου αποτελεί πως η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα σε επίπεδο κυβερνητικής δράσης και πρακτικής, προγράμματος και θέσεων, ακόμα και προσώπων, δείχνοντας τον συχνά δύσκολο δρόμο προς το μέλλον.

Και στοίχημά μας είναι οι περισσότεροι δυνατοί πολίτες να αντιληφθούν αυτά, και να δώσουν στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυρή εντολή ώστε να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά στην ίδια κατεύθυνση.

 

Θεωρείτε λοιπόν πως οι πολίτες θα εμπιστευτούν ξανά τη Νέα Δημοκρατία;

Η επιλογή ανήκει στους ίδιους τους πολίτες. Θα πρέπει να αποφασίσουν έχοντας μπροστά τους όλα τα δεδομένα αναφορικά με τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και με το νέο πρόγραμμα που το κόμμα μας έχει σχεδιάσει για την επόμενη τετραετία, αλλά και αναφορικά με τα πεπραγμένα και τις εξαγγελίες των υπολοίπων κομμάτων.

Με βάση αυτά, μπορούν να κρίνουν ποιο κόμμα μπορεί να βελτιώσει μετρήσιμα τους διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και της καθημερινότητας, αλλά και να κάνει την Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και υπολογίσιμη διεθνώς.

Ποιο κόμμα μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις και ανακατατάξεις της εποχής μας, με σχέδιο και προσεκτικά βήματα, καθώς και να αξιοποιήσει ευκαιρίες που εντοπίζονται.

Ποιο κόμμα μπορεί να δημιουργήσει όρους ώστε κάθε μία και κάθε ένας, και ιδιαίτερα από εμάς τους νεότερους, να χαράξει το δικό του μονοπάτι προόδου, ευημερίας και ποιότητας ζωής.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξαν τα προηγούμενα χρόνια, μέσα σε πρωτοφανείς δυσκολίες και αβεβαιότητες, πως μπορούν να κάνουν πράξη τα παραπάνω στο μέγιστο βαθμό. Θα πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε τη μάχη για να γίνουν αυτά πράξη, με μια ισχυρή και σταθερή Κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, αναπτύσσοντας σταθερό και αποφασιστικό βηματισμό για το μέλλον.

Διαβάστε επίσης…

Με τη μαζική συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέξαμε σήμερα τη Μαρία Συρεγγέλα, νέα Γραμματέα της παράταξής μας.

Με τη μαζική συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέξαμε σήμερα τη Μαρία Συρεγγέλα, νέα Γραμματέα της παράταξής μας.

Με τη μαζική συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέξαμε σήμερα τη...