Είναι πραγματικά τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ ως ομιλητής ανάμεσα σε τόσους σπουδαίους ανθρώπους, και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνεται, και ιδιαίτερα την κυρία Πιτσίκα (Υπεύθυνη του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ).Αυτές τις ευκαιρίες θέλει η νέα γενιά για να μπορέσει να εκφράσει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της. Να μπορέσει να συμμετέχει ενεργά στον πολιτικό διάλογο.Μια νέα γενιά που μεγαλώνει στο πιο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον που έχει γνωρίσει ποτέ ο πλανήτης.
Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πιο μικρός. Η πληροφορία και η γνώση μεταφέρονται μέσο του διαδικτύου σε ασύλληπτα σύντομους χρόνους. Ένα γεγονός που γίνεται πολλά χιλιόμετρα μακριά, μας επηρεάζει: Οικονομικά, Ψυχολογικά και Προσωπικά. Τα πάντα γύρω μας είναι συνδεδεμένα.Οι άνθρωποι, οι ίδιες οι κοινωνίες έρχονται πιο κοντά, οι πολιτισμοί, οι γλώσσες… Τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τελείως τον τρόπο που εκφραζόμαστε, τον τρόπο που ικανοποιούμε τις ανάγκες μας για επικοινωνία, το life style γενικότερα. Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν μόλις ξυπνήσουν είναι να πιάσουν το κινητό τους και να μπουν στο Facebook ή το instagram για να δουν τα Stories.
Είναι μια φυσική κίνηση που πιστεύω οι περισσότεροι την κάνουμε μόλις ξυπνήσουμε. Και φανταστείτε ότι αυτό δεν υπήρχε ούτε ως δυνατότητα πριν 8-9 χρόνια.
Πόσο γρήγορα κάτι τόσο νέο μας έχει γίνει τόσο δυνατή συνήθεια;Όπως και η συνήθεια του κινητού, του Smartphone.
Έχετε σκεφτεί ποτέ την ζωή σας χωρίς κινητό?
Τι παθαίνουμε όλοι όταν ξεχάσουμε το κινητό μας: Πανικός και Άγχος…Ουσιαστικά ο σύγχρονος άνθρωπος χωρίς το κινητό του αισθάνεται μισός, σαν να αποσυνδέεται από την παγκόσμια κοινότητα. Ας αναρωτηθούμε εμείς η 30άριδες πότε ήρθε το κινητό στη ζωή μας? Πόσο γρήγορα μας έγινε απαραίτητο συστατικό;
Θυμάμαι τη δεκαετία του 90 τον πατέρα μου να κρατάει ένα τεράστιο κινητό με μια τεράστια κεραία και να είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι μόνο που το βλέπαμε. Σήμερα τα κινητά που κρατάτε ξεκλειδώνουν με αποτύπωμα ή με το σχήμα του προσώπου.
Πόσο γρήγορα έγιναν όλα αυτά?Από την άλλη στις μέρες μας η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε έναν συνεχή ανοιχτό διάλογο όπου όλα αμφισβητούνται.
Κάθε μέρα έχουμε χιλιάδες δημοσιεύσεις από επιστημονικές – ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο.Ο Γερμανός φιλόσοφος Γκαίτε έλεγε πως: “Η επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο, και μπροστά τους εξαφανίζονται όλα τα σύνορα.”Είναι γεγονός ότι σήμερα στην επιστήμη και την τέχνη έχουν εξαφανιστεί τα σύνορα. Από τη μία το διαδίκτυο και από την άλλη η κοινή γλώσσα (δηλαδή τα Αγγλικά) που γράφεται η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών ερευνών έχουν σβήσει τα σύνορα στη γνώση.
Με έναν απλό υπολογιστή μπορείς να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο, να εξελίξεις τα ενδιαφέροντα σου, να ανοίξεις τα φτερά σου.Σε έναν τόσο μικρό κόσμο, που όλα μεταβάλλονται τόσο γρήγορα, ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι έτοιμος να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να προβλέψουμε τις δυνατότητες που θα δημιουργηθούν τις αμέσως επόμενες δεκαετίες. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ και φέρνει νέες προκλήσεις. Κάποιος μπορεί να πει ότι όταν υπάρχουν τόσα προβλήματα είναι πολυτέλεια να συζητάμε για τέτοια θέματα. Διαφωνώ πρέπει να μελετάμε και να προετοιμαζόμαστε για αυτά που έρχονται, γιατί τα νέα δεδομένα δημιουργούν ευκαιρίες που αν τις αξιοποιήσουμε σωστά μπορούν να μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση. Οι προκλήσεις που φέρνει η νέα εποχή είναι πολλές:
Πρώτα απ’ όλα στο μέλλον θα αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση σε ενέργεια, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο να κατασκευαστούν νέες παραγωγικές μονάδες και να αναζητούμε συνεχώς νέες πηγές ενέργειας.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει νέα δεδομένα στην παραγωγική διαδικασία ενώ πολλά από τα επαγγέλματα που ξέρουμε σήμερα θα μεταβληθούν ή και θα πάψουν να υπάρχουν.Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας φοβίζει. Όταν αντικαταστάθηκαν τα κεριά με λάμπες πολύς κόσμος που δούλευε ως καντηλανάφτης έχασε τη δουλεία του.
Όταν το αυτοκίνητο αντικατέστησε τις άμαξες οι πεταλάδες έμειναν άνεργοι. Την ίδια ώρα δημιουργήθηκαν νέα επαγγέλματα υψηλότερης εξειδίκευσης όπως είναι οι ηλεκτρολόγοι και οι μηχανικοί αυτοκινήτου. Πάντα όταν υπάρχει τεχνολογική μετάβαση τα νέα επαγγέλματα που προκύπτουν απαιτούν καλύτερη κατάρτιση και περισσότερη εξειδίκευση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το επάγγελμα το ίδιο θα γίνει πιο δύσκολο.Εγώ για παράδειγμα είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός.
Ένας Μηχανικός πριν από 20 χρόνια μέτραγε με μεζούρες και σχεδίαζε με το χέρι. Σήμερα μετράμε με Laiser ακριβείας και σχεδιάζουμε στον υπολογιστή. Σε 20 χρόνια από τώρα είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει λέιζερ που θα μετράει μόνο του και σε συνεργασία με έναν υπολογιστή θα σχεδιάζει μόνο του, σε 3D. Η ζωή του μηχανικού μετά από 20 χρόνια θα είναι σίγουρα πιο εύκολη.
Όμως θα έχει νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Θα σχεδιάζει ένα σπίτι το οποίο θα εκτυπώνεται από 3d Εκτυπωτές. Ναι είμαστε πολύ κοντά στα χρόνια που τα σπίτια θα εκτυπώνονται. Ήδη εκτυπώνονται ανταλλακτικά και εξαρτήματα.Είμαστε κοντά στην δημιουργία στρατού από Ρομπότ που δεν πεινάει, δεν διψάει, δεν κοιμάται και το σημαντικότερο δεν έχει συναισθήματα και ηθικούς φραγμούς. Φανταστείτε ένας τέτοιος στρατός για τι πράγματα είναι ικανός;Είμαστε κοντά στην εποχή που οι εγχειρίσεις θα γίνονται αποκλειστικά με ρομπότ ενώ ανθρώπινα όργανα θα κατασκευάζονται σε εργαστήρια για να αντικαταστήσουν προβληματικά όργανα σε ασθενείς.Το μέλλον φίλες και φίλοι είναι εδώ!Και δεν αφορά μόνο την επιστήμη και την τεχνολογία.Η 4η Βιομηχανική επανάσταση θα φέρει αλλαγές και στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον ένα είναι σίγουρο: για να μην καταρρεύσει κάτι πρέπει συνεχώς να μεταβάλλεται και να προσαρμόζεται. Και εμείς αυτό κάνουμε συνεχώς, μέσα από διάλογο προσαρμόζουμε τις θέσεις της Νέα Δημοκρατίας στα νέα δεδομένα. Για αυτό το μέλλον ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.Είναι ευθύνη της πολιτείας να προετοιμάζει τους πολίτες για αυτά που έρχονται.
Μέσα από την διαρκή εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση να τους εκπαιδεύει διαρκώς στα νέα δεδομένα.
Να αυξήσει τη δικτύωση και τη διάχυση της πληροφορίας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και να διαπαιδαγωγήσει τους ανθρώπους έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται στις αλλαγές.
Να φτιάξει ένα σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον όπου οι νέες ιδέες θα μπορούν να αναπτύσσονται, με το κράτος να ανοίγει δρόμους, όχι να βάζει εμπόδια.
Με τους ερευνητές και τους ακαδημαϊκούς να μπορούν δουλέψουν ελεύθερα, με τα εργαλεία που χρειάζονται.
- Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να αναστήσει το πρότυπο της δεκαετίας του 80-90 για διορισμό στο δημόσιο όπου δεν θα κάνουμε τίποτα (θα μένουμε δηλαδή στάσιμοι) μέχρι να πάρουμε σύνταξη
- Δεν μπορεί να γίνει με τη σημερινή κυβέρνηση που βλέπει την παιδεία μέσα από έναν βαριά ιδεοληπτικό μανδύα, κλείνοντας τα πανεπιστήμια στο καβούκι τους
- Δεν μπορεί να γίνει με τις λογικές του «Τσοβόλα δώστα όλα» που θέλουν τον πολίτη δέσμιο του κράτους που περιμένει να του δώσει ένα επίδομα φτώχιας για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα.
Αυτό για να γίνει χρειάζεται μια μεγάλη και ξεκάθαρη πολιτική αλλαγή.Μια πολιτική αλλαγή που θα εκφράσει τη δημιουργική Ελλάδα του αύριο.
Τους νέους που ονειρεύονται να μείνουν εδώ και να φτιάξουν τη ζωή τους όπως τη θέλουν.
Όλους όσους θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια, να φτιάξουν τις οικογένειες τους.
Όλους όσους έφυγαν στο εξωτερικό άλλα κάποια στιγμή θέλουν να γυρίσουν πίσω. Την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς και προσπαθεί να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.Όλους αυτούς φιλοδοξούμε να εκφράσουμε.
Είμαι σίγουρος ότι με μπροστάρη τον πρόεδρο μας Κυριάκο Μητσοτάκη μπορούμε να τα καταφέρουμε.Κλείνω με τους στίχους του Καβάφη: κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς. Όσο μπορούμε λοιπόν ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τη ζωή μας όπως τη θέλουμε. Και είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί, μέσα από την ενεργό συμμετοχή μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.
*Η ομιλία εκφωνήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που Διοργάνωσε το Μητρώο Στελεχών σε συνεργασία με τη Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας και Κόμματος στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ (14-16/12/2018) με θέμα: 4η Βιομηχανική Επανάσταση – Νέα επαγγέλματα και ευκαιρίες από τις δουλειές του μέλλοντος.