Με σχέδιο στη μάχη απέναντι στην ανεργία

5 Απριλίου 2023

«Αυτό θα κάνουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Η ανεργία να φτάσει πια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Η παραπάνω φράση αποτελεί απόσπασμα από την τοποθέτηση του Προέδρου τότε της Νέας Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού της Ελλάδας σήμερα, Κυριάκου Μητσοτάκη σε προσυνεδριακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, τη γειτονιά μας, τον Οκτώβριο του 2017.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν για χρόνια ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα και τα πιο επίμονα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, συνεπώς, να τίθεται η αντιμετώπιση της ανεργίας ανάμεσα στις κύριες προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος που η Νέα Δημοκρατία κατήρτισε και παρουσίασε στους πολίτες, ζητώντας την ψήφο και εμπιστοσύνη τους στις εκλογές του 2019.

Σήμερα, πεντέμισι χρόνια μετά από εκείνο το προσυνέδριο στη Νίκαια, αλλά και τρεισήμισι χρόνια από τον Ιούλιο του 2019, όταν σχηματίστηκε Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία του Φεβρουαρίου του 2022. Από αυτά προκύπτει πως το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί από 17,5% κατά το καλοκαίρι του 2019 σε 11,4% το Φεβρουάριο του 2022. Η σημαντική αυτή μείωση στο ποσοστό της ανεργίας αποτελεί αδιαμφισβήτητη πρόοδο σε ένα πεδίο όπου δόθηκε από την Κυβέρνηση ιδιαίτερη βαρύτητα από την έναρξη κιόλας της θητείας της.

Πολύ περισσότερο δε όταν τα προηγούμενα τρία χρόνια ήταν κάθε άλλο παρά ευνοϊκά, με το ξέσπασμα μιας πρωτοφανούς έκτασης πανδημίας στα τέλη του 2019, και στη συνέχεια της κρίσης εισαγόμενου πληθωρισμού. Μέσα σε ένα περιβάλλον με κυρίαρχη την αβεβαιότητα, και με σοβαρούς περιορισμούς στην αναπτυξιακή διαδικασία, η Ελλάδα κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στο ποσοστό ανεργίας, σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η επίδοση αυτή δεν προέκυψε τυχαία, ούτε με ευχολόγια και απλές υποσχέσεις. Αντίθετα, ήταν το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης στρατηγικής που εφάρμοσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προωθώντας ένα εκτεταμένο πλέγμα από πολιτικές και παρεμβάσεις που συνέβαλλαν στο να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης, και στη βελτίωση ευρύτερα των δεικτών της αγοράς εργασίας.

Ξεκινώντας από μια ατζέντα απελευθέρωσης του δυναμισμού της ιδιωτικής οικονομίας, ώστε να αναπτυχθεί χωρίς πρόσθετα βάρη και να συμβάλλει κατά τρόπο ουσιαστικό στην οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης. Με παρεμβάσεις μείωσης της φορολογίας και του μη-μισθολογικού κόστους, ώστε οι επιχειρήσεις της χώρας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Καθώς και με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προσέλκυση μεγάλου όγκου νέων επενδύσεων, με κινητοποίηση εγχώριων και ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων, και βέβαια την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, που ενισχύει την παραγωγικότητα και δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές.

Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις, προωθήθηκαν εκτεταμένα άμεσα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τη διετή περίοδο της πανδημίας διατέθηκαν περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των ανέργων, και του παραγωγικού ιστού της χώρας. Τα μέτρα αυτά είχαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να σημειώσει αξιοσημείωτη ανάκαμψη από το 2021, και να έχει την καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. όσον αφορά στη συγκράτηση της ανεργίας κατά την περίοδο της πανδημίας.

Τη στρατηγική για ενίσχυση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας ήρθε να συμπληρώσει μια σειρά τομών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, ώστε από την επιδότηση της ανεργίας να φτάσουμε σε ένα νέο μοντέλο ενεργής στήριξης των ανέργων, των εργαζομένων και όσων αναζητούν εργασία. Ο παλιός ΟΑΕΔ μετασχηματίστηκε σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, λειτουργώντας με τρόπο σύγχρονο και υποστηρικτικό για όσους αναζητούν εργασία, αλλά και τις επιχειρήσεις, παρέχοντας ψηφιακές υπηρεσίες όπου είναι εφικτό, και δημιουργώντας ουσιαστικά κίνητρα για την αναζήτηση εργασίας, ξεπερνώντας την επιδοματική λογική με την οποία είχε ταυτιστεί στο παρελθόν. Ενώ με τις «Ημέρες Καριέρας» που εδώ και δύο χρόνια υλοποιεί σε όλη τη χώρα, φέρνει αποτελεσματικά σε επαφή τους ανέργους με μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, γεφυρώνοντας το πολυσυζητημένο «χάσμα» προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, υλοποιούνται τόσο μεγάλης κλίμακας προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, όσο και στοχευμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες περιοχών της χώρας και κλάδων, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, και δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικά, από το 2019 μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκαν επιπλέον 263.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, από τις οποίες περισσότερες από 100.000 δημιουργήθηκαν μέσα από τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Ενώ έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται ή δρομολογούνται προς υλοποίηση προγράμματα που θα δημιουργήσουν 200.000 θέσεις εργασίας για το επόμενο διάστημα.

Η Κυβέρνηση προωθεί πολιτικές που αυξάνουν την απασχόληση, μειώνουν την ανεργία, ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών και την κοινωνική συνοχή, και αποδίδουν στην κοινωνία μέρισμα από την ανάπτυξη που σημειώνεται. Στόχος είναι, πλέον, η μείωση της ανεργίας κάτω του 10% εντός του 2024, προκειμένου η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να γίνει πραγματικότητα.

Ένας στόχος που είναι βέβαιο πως θα πραγματωθεί εφ’ όσον οι επερχόμενες εκλογές αναδείξουν Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ώστε να κεφαλαιοποιηθούν τα πολλαπλά θετικά βήματα της προηγούμενης περιόδου και να γίνουν τα αναγκαία άλματα προς τα εμπρός, ενισχύοντας ουσιαστικά την απασχόληση και το εργατικό δυναμικό σε μία οικονομία και αγορά εργασίας που αλλάζουν συνέχεια.

 

Διαβάστε το άρθρο μου στο Real, εδώ: https://bit.ly/3Ufk2aI

Διαβάστε επίσης…

Με τη μαζική συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέξαμε σήμερα τη Μαρία Συρεγγέλα, νέα Γραμματέα της παράταξής μας.

Με τη μαζική συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέξαμε σήμερα τη Μαρία Συρεγγέλα, νέα Γραμματέα της παράταξής μας.

Με τη μαζική συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέξαμε σήμερα τη...