Απελευθερώνοντας τη δυναμική της οικονομίας

26 Απριλίου 2023

Βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες μόλις πριν από την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της σημερινής κυβέρνησης, και πριν τη διενέργεια εθνικών εκλογών, την Κυριακή 21 Μαΐου. Επομένως, τις μέρες εκείνες θα ολοκληρώνεται ένας κύκλος τετραετούς διάρκειας, που σημαδεύθηκε από πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις, μεγάλες προκλήσεις, αβεβαιότητα, αλλά και ένα πλήθος πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της κατάστασης, ακόμα και «κόντρα» στις συνθήκες.

Η πρόοδος που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2019, παρά τις διαδοχικές, ισχυρές αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο – είναι ξεκάθαρη ένδειξη των πολλαπλών, πυκνών, μεγάλων και μικρών βημάτων που έγιναν όλο το διάστημα αυτό. Η ελληνική οικονομία έχει αναπτύξει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, και παρουσιάζει θετικά μεγέθη και ακόμα θετικότερες προοπτικές, απέναντι σε χρόνιες αγκυλώσεις και σε αρνητικές προβλέψεις και προσδοκίες.

Η οικονομία αναπτύσσεται με αξιόλογους ρυθμούς, οι επενδύσεις και εξαγωγές ανέρχονται διαρκώς, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται δραστικά, η ανεργία υποχωρεί σημαντικά και δημιουργούνται σε συνεχόμενη βάση χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης, οι τραπεζικές καταθέσεις ενισχύονται, το εισόδημα των πολιτών και των νοικοκυριών υποστηρίζεται έμπρακτα απέναντι στην τρέχουσα εισαγόμενη κρίση πληθωρισμού, ενώ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης βελτιώνουν τις προοπτικές της οικονομίας, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών.

Οι παραπάνω επιδόσεις δεν προέκυψαν τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, θεμελιωμένης και εφαρμόσιμης, που υλοποιείται από την Κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019, με στόχο την αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, την αναβάθμιση των προοπτικών της, και τη βελτίωση σε όλους τους επιμέρους δείκτες, πάντοτε σε ένα πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Γνώμονας, ωστόσο, της κυβέρνησης υπήρξε η διαρκής βελτίωση στα μεγέθη της οικονομίας να μεταφράζεται σε απτά και άμεσα αντιληπτά οφέλη για τους πολίτες. Ώστε κάθε πολίτης να λαμβάνει μέρισμα από τη βελτίωση της πορείας της οικονομίας και των αναπτυξιακών προοπτικών, οικοδομώντας έτσι μια νέα, ποιοτικά διαφορετικά σχέση του κράτους με τους πολίτες.

Στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκονταν άλλωστε, ήδη από την προεκλογική περίοδο όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωνε σταδιακά τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας προς τους πολίτες, δύο άμεσα συνδεδεμένοι στόχοι. Από τη μία πλευρά, η απελευθέρωση των δυνάμεων της ιδιωτικής οικονομίας προκειμένου να δημιουργήσουν επενδύσεις, απασχόληση και πλούτο, μέσα από τη μείωση της φορολογίας και άλλων επιβαρύνσεων. Από την άλλη πλευρά, η βελτίωση, με κάθε πρόσφορο μέσο, του εισοδήματος των πολιτών και των νοικοκυριών.

Πράγματι, ακόμα και μέσα σε πρωτοφανείς για την οικονομία συνθήκες, οι δύο αυτοί στόχοι, και οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, έγιναν σε σημαντικό βαθμό πράξη, επιδεικνύοντας πως τα πεπραγμένα μπορούν να είναι σύμφωνα με τις εξαγγελίες, όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, σχέδιο και ρεαλισμός.

Η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε σταδιακά σε περισσότερες από 50 παρεμβάσεις μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για την επιχειρηματικότητα, την εργασία και τους πολίτες, απελευθερώνοντας έτσι την αναπτυξιακή δυναμική όλων των μετεχόντων στην οικονομία.

Από τη μείωση στο φόρο των επιχειρήσεων από το 29% στο 22% και των φυσικών προσώπων από 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά 4% και της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55% για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ περισσότερο από 30%, όπως είχαμε υποσχεθεί ως κόμμα προεκλογικά, του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, στην αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και τη θέσπιση αφορολόγητου για γονικές παροχές έως το ύψος των 800.000 ευρώ.

Από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, και σε μια σειρά ακόμα προϊόντων της καθημερινότητας των πολιτών και των νοικοκυριών, όπως τα βρεφικά είδη, οι μεταφορές, οι τουριστικές υπηρεσίες και άλλα.

Από την απαλλαγή, τέλος, του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους έως 29 ετών και τη μείωση στο 10% για τους 29 ετών και άνω, στην παροχή νέων κινήτρων για την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα, όπως η μείωση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 5%, τη μείωση κατά 50% στο φόρου για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, τη μείωση στο μισό του ύψος του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, και την έκπτωση έως και κατά 100% για επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνδέονται με την πράσινη οικονομία, την ενεργειακή μετάβαση, και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Το αποτέλεσμα του πλήθους αυτού παρεμβάσεων; Οι πολίτες πληρώνουν σήμερα λιγότερους φόρους, ενώ έχει βελτιωθεί η φοροδοτική ικανότητα, και το κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας βελτιώνεται συνεχώς. Δόθηκε ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία, στην προσέλκυση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων, και στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ ενισχύεται διαρκώς το ποσοστό απασχόλησης και δημιουργούνται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα. Και βέβαια, στηρίχθηκε έμπρακτα, η κοινωνία, τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτοι συμπατριώτες μας, και η νέα γενιά, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής, της ενεργειακής και πληθωριστικής, και της κλιματικής κρίσης.

Όλα τα παραπάνω, επιδεικνύοντας παράλληλα δημοσιονομική υπευθυνότητα, ενισχύοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, και ενισχύοντας την αξιοπιστία της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας διεθνώς.

Σήμερα, σε ένα περιβάλλον όπου οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες βρίσκονται ακόμα παντού γύρω μας, η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει την οικονομική πολιτική της επόμενης τετραετίας, εφόσον οι εθνικές εκλογές που έρχονται αναδείξουν Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο της ανάπτυξης, της σταθερότητας, της υπευθυνότητας, και της προόδου.

Η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της κυβέρνησης έδειξαν στην πράξη πως είναι δυνατό η οικονομία να αναπτύσσεται και να σημειώνει θετικές επιδόσεις, ακόμα και εν τω μέσω τρικυμιών στα διεθνή και ευρωπαϊκά ύδατα. Έδειξαν πως είναι δυνατή η άσκηση οικονομικής πολιτικής που απελευθερώνει τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα ώστε να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή δυναμική και στην υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Με σκληρή, μεθοδική δουλειά, με στρατηγικό σχεδιασμό, ρεαλιστικό πνεύμα, αλλά και ανοιχτούς ορίζοντες, έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να συνεχίσει την πορεία αυτή ανάπτυξης και δημιουργίας, οδηγώντας σε μια πιο δυναμική, παραγωγική, καινοτόμα, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία, μια κοινωνία πιο περιεκτική και ευημερούσα, σε μια χώρα που πορεύεται με αισιοδοξία στο μέλλον.

Δείτε το άρθρο μου στο powergame.gr

Διαβάστε επίσης…

Με τη μαζική συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέξαμε σήμερα τη Μαρία Συρεγγέλα, νέα Γραμματέα της παράταξής μας.

Με τη μαζική συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέξαμε σήμερα τη Μαρία Συρεγγέλα, νέα Γραμματέα της παράταξής μας.

Με τη μαζική συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέξαμε σήμερα τη...